Under vinterhalvåret är det smart att använda vinterdäck för din cykel – antingen med dubbar eller ett allvädersdäck. Det borde vara lika naturligt att köpa vinterdäck till cykeln som det är att köpa vinterdäck till bilen.
Dåligt väder, snö och is? Det är ingen ursäkt för att lämna cykeln hemma. Bara du har rejäla däck, en bra cykelhjälm, lyse, varma kläder och en smula försiktighet så är det bara att ge sig ut på cykelbanan!
I denna artikel svarar vi på Cykel och Fritid på de vanligaste frågorna kring vinterdäck men först listar vi några favoriter.
Sidan innehåller annonslänkar
Bästa vinterdäck – dubbdäck i test för cykeln enligt NTF
- Schwalbe marathon winter (raceguard) >
- Suomi Tyres W 240 >
- Fler bra exempel hittar du här >
Vinterdäck till Elcykel? Då kan vi tipsa om att ta en titt hos en leverantör som heter TCM>
Artikeln innehåller annonslänkar

Varför cykla med vinterdäck?
Precis som med bildäck har cykeldäck för vinterbruk en annan gummiblandning. När det är kallt ute blir gummit i de vanliga däcken ganska hårt och cykeln slirar och sladdar lätt.
Gummiblandningen som finns i vinterdäck är mjukare. Däcken blir inte stela när det är minusgrader vilket ger ett mycket bättre grepp.
Vissa vinterdäck för cyklar har dessutom tunna skåror som hjälper till att ge ett ännu bättre fäste, speciellt på skrovlig is.
Dubbdäck eller dubbfria däck?
Det finns lite grovt två typer av cykelvinterdäck:
- Dubbfria
- Dubbade
Dubbdäcken har en klar fördel framför de dubbfria däcken om du cyklar på ett halt underlag, t.ex. på isfläckar eller is. Ju fler dubbar desto bättre grepp.
Ifall du bara cyklar på välplogade cykelbanor där du vet att det i princip aldrig blir isigt kan dubbfria däck vara ett alternativ. Vårt tips är ändå att köpa dubbade däck – du vet ju aldrig när en isfläck kan dyka upp.
Egentligen är svaret lite mer komplicerat än så.
Vi kan dela in vintercykeldäcken i fyra kategorier:
Dubbfria däck / friktionsdäck
Ganska allround, men inte så bra på blank is. Ska helst inte användas på sommaren eftersom det blir slirigt och du får en längre bromssträcka.
Mycket bekvämt att cykla.
Exempel: Continental Top Contact Winter II Premium.
Dubbdäck
Vanliga dubbdäck för vardagsbruk som blir allt mer populära. Trots att däcken har dubbar känns det smidigt att cykla. Vissa däck har dubbar mest på sidorna medan andra har dem fördelade över hela däcket. När dubbarna verkligen behövs, t.ex. i en kurva griper de fast i underlaget.
Bekväma och säkra på samma gång.
Exempel: Schwalbe marathon winter
Snödäck
Ett mycket grovt cykeldäck som fungerar bra på olika former av snöunderlag. Kan användas året runt, men har en gummiblandning för kallt väder. Bör således inte användas på sommaren.
Något skakigt på barmark.
Exempel: Nokia Suomi Tyres Rollspeed
Snödäck med dubbar
Det finns lite grövre dubbdäck som ger ett bra grepp oavsett om du cyklar på snö eller blankis. I denna typ av dubbdäck sitter dubbarna ofta inte bara på sidorna utan finns även mot mitten av däcket. Vanlig på mountainbike.
Kan kännas lite stötiga.
Exempel: Nokia Suomi Tyres Hakkapeliitta W240

När är det dags att byta däck?
Det finns ingen lag på att använda vinterdäck till cyklar. Därför finns det inte heller något datum då du senast måste ha bytt däck.
Vår rekommendation är att alltid använda vinterdäck på cykeln under vinterhalvåret. Precis som för bildäck är det bra att byta i tid. Vänta inte tills den första snön faller eller tills det blir minusgrader.
Tack vare den speciella gummiblandningen i vinterdäck är de bättre än sommardäck redan då det är kallare än runt +10 grader. Att byta någon gång under senhöst brukar vara lagom i de flesta fall. Men byt hellre lite för tidigt än för sent!
Kan jag använda vinterdäck på sommaren?
Ja, lagen säger som sagt inte huruvida du får eller inte får använda dubbdäck på din cykel på sommaren eller på barmark under höst och vår.
Men det är bättre att byta till vanliga cykeldäck för att inte slita på dubbarna. Köregenskaperna blir också bättre eftersom den hårdare gummiblandningen i sommardäck är bättre i varmare väder.
Storlek på däcken
Om du vill cykla med dubbar kan vi glädja dig med att det faktiskt finns dubbdäck för de flesta hjulstorlekar. De minsta som finns att köpa är på 20 tum och de största är 29 tum.
De allra flesta dubbade däck på marknaden är mellan 26 och 29 tum, vilket också är den vanligaste storleken på hjul på vuxencyklar.
ETRTO eller tum?
Tänk dock på att däckstorleken allt oftare är med millimeter-beteckning, så kallad ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organisation).
Organisationen ETRTO samarbetar med ISO och deras standard har egentligen ersatt den gamla engelska standarden med tum.
Här är ett exempel på ETRTO:
- 40-622
Den första siffran (40 i detta exempel) anger ytterbredden och den andra (622) innerdiametern på däcket.
Ibland anges måttet med den gamla standarden inom parentes:
- 40-622 (28 x 1.50)
Vanligaste storlekarna på vinterdäck för cykel
Här är de vanligaste storlekarna på vinterdäck enligt ETRTO:
- 42-622
- 47-559
- 37-622
- 50-559
- 35-622
- 40-622
Det finns även en fransk standard för cykeldäck. Däcken i exemplet (40-622) skulle då ha storlek 700 x 38C. Den franska däckstandarden är dock inte lika vanlig i Sverige.
Samma dimensioner gäller för vinterdäck som för sommardäck för cyklar.
Var kan jag köpa dubbdäck för cykeln?
Vinterdäck för cyklar finns att köpa hos lokala cykelhandlare, på Cykloteket, Elcykelvaruhuset, Clas Ohlson, Jula och Biltema. På nätet föredrar vi TCM.
Uppdaterad 2022-12-28