Testa en ny hobby – 6 tips

Är du ute efter en ny hobby? Eller söker du bara något produktivt tidsfördriv när vi går mot mörkare årstider? Här kommer några tips på enkla och billiga hobbys som du enkelt kan starta upp hemma. Känner du till makramé eller vad en Snug Rug är? Läs vidare så får du svaren.

Knyt makramé

En trend som kom till Sverige för bara några år sedan. Makramé är en gammal konst som innebär att man knyter snören i olika vackra mönster eller olika funktioner. Man kan exempelvis knyta sin egen nyckelring, en ampel för krukor eller helt enkelt en väggdekor. Det finns en uppsjö av böcker och videor online som visar hur du kan knyta olika skapelser enligt makramé-metoden. Det är vanligt att använda sig av tjockare bomullssnören, men det fungerar egentligen att använda nästan vilket snöre du vill. 

makrame som hobby

Gör din egen snug rug

Tycker du om att skapa användbara saker kan en snug rug vara en smart grej. Det är en filt med ärmar som är både skön och värmer gott. Antingen letar du upp ett tyg som tilltalar dig och syr din egen – eller så köper du en sprillans ny hos oss! Hursomhelst är det garanterat ett uppskattat tillskott där hemma med en filt man bokstavligen talat kan krypa in i. Fina exempel hittar du hos Snug Rugs.

Kommer att bli efterfrågat i bekantskapskretsen och beställningar kommer säkert att trilla in.

Måla med akvareller 

Att måla är ett bevisat sätt att sänka stressnivåerna och slappna av. Är du inte van vid att måla är akvareller ett kul och enkelt sätt att komma i gång. Du kan både använda en speciell blyertspenna, fast färg eller färg på tub. Det finns flera olika slags akvareller som ger olika täckning på olika material. Prova dig fram och måla dig till ett lugnare jag i höst!

Fyll ditt hem med växter

Det kanske inte känns som ett hantverk att inreda med växter. Men tänk om, att spendera tid på att plantera om, vattna, trimma och sköta om växter är en hel vetenskap i sig. Söker du en hobby som kan ta allt från någon timme i veckan till flera? Då kan växter vara något för dig. Det är särskilt roligt att köpa växtsorter som du kan sticklingar på och föröka. Det finns mängder med videor online som visar hur du kan ägna lite extra tid på dina gröna inneboende i höst. 

Bevattning och ljus är några av de viktigaste faktorerna för att lyckas med sina växter. När det gäller belysning så kan ni gärna gå till en sida som är experter på växtlampor.

Uppgradera din inredning!

Att handla möbler på second hand och uppgradera har varit populärt i många år. Kanske har du något där hemma som kan må bra av en omgång kreativitet. Ta fram sågen, slipen och målarfärgen och se dig runt i hemmet efter vad du kan uppgradera. Kanske kan den där gamla byrån i furu må bra av ett lager färg och lite nya knoppar? Du kan med små medel få stora förändringar i din inredning, bara din fantasi sätter gränserna!

Sy om kläder – hållbart och bra!

Vill du jobba med händerna och samtidigt vara klimatsmart kan du prova att uppgradera din garderob där hemma – utan att spendera en krona. Passa på att sy om den där skjortan du inte använt på flera år, eller laga de där jeansen som hamnat på hög. Kanske kan du samla ihop textilier från gamla kläder och sy en pläd. Att laga och uppgradera kläder och textilier är smart både för plånboken och miljön. 

Uppdaterad 2022-12-28