Sommartrafiken kräver nykterhet – ett budskap om säkerhet och ansvar

När sommarvärmen sveper in över landet, fylls våra vägar, sjöar och hav av människor som vill njuta av säsongen. Det blir fler spontana utflykter, grillfester och sommarfiranden. Dessa sammanhang innebär tyvärr också ofta en ökning av alkoholkonsumtionen, vilket kan ha farliga konsekvenser i trafiken. Därför är budskapet klart och tydligt: var nykter i trafiken i sommar.

När vi konsumerar alkohol påverkas vår kognitiva förmåga, vilket kan leda till farliga situationer i trafiken. Alkohol är, enligt Trafikverket, inblandad i ungefär var sjätte dödsolycka på våra vägar. En oacceptabel statistik som visar på vikten av att inte sätta sig bakom ratten när man druckit.

alkoholmätare för att undvika onykterhet i trafik

För att säkerställa att du är i skick för att köra finns det flera typer av alkoholmätare på marknaden. Dessa apparater kan hjälpa dig att avgöra om du är under den lagliga gränsen för att köra. Kom dock ihåg att kroppens förmåga att bryta ned alkohol varierar mellan individer, och en tumregel är att kroppen gör sig av med cirka 0,10–0,15 promille alkohol per timme. Om du har druckit mycket kan det alltså ta upp till ett dygn innan du är helt nykter igen.

Inte bara bilkörning påverkas av alkohol, utan även båtkörning. Det är viktigt att komma ihåg att det, enligt sjöfyllerilagen, är olagligt att framföra en fritidsbåt med en alkoholkoncentration på över 1,0 promille i blodet eller 0,5 mg per liter i utandningsluften. En alkoholmätare kan här igen vara till stor hjälp. Här hittar du ett bäst i test alkoholmätare.

För att garantera säkerheten för alla i trafiken, är det bäst att planera din resa i förväg om du vet att du kommer att dricka alkohol. Använd kollektivtrafik, beställ en taxi, eller bestäm i förväg vem som ska vara den nyktra föraren. Genom att vara nykter i trafiken bidrar du till att minska risken för olyckor och skapar en säkrare sommar för oss alla.

Sommar är en tid för glädje och avkoppling, men låt oss inte glömma vårt ansvar. Var nykter i trafiken i sommar – för din egen och andras säkerhet.

//cykelochfritid.se