Grundkurs i självförsvar

Om du befinner dig ute på gatan efter dess att mörkret har lagt sig finns det alltid en risk för stöld och angrepp. Nedan kommer vi därför att förse dig med tips kring metoder och hjälpmedel som ser till så att du snabbt kommer bort från en farlig situation. Ha dessa tips i åtanke nästa gång du ska ge dig ut.

Råd för att undvika angrepp

För att undvika en attack är det viktigt att vara medveten om vem som är i din närhet. Om någonting känns fel bör du byta rutt för att vara på den säkra sidan. Försök även att hålla dig till vägar som är väl upplysta och undvik att ha hörlurarna i båda öronen. Då är det nämligen svårare att höra om någon kommer upp bakom dig. Det här är extra viktigt om du är ute och går efter att mörkret har lagt sig.

Om din förföljare går till angrepp finns det vissa metoder som du kan tillämpa. Genom att reagera starkt är det möjligt att undvika en attack. Även om angriparen beordrar dig att inte skrika, ignorera dessa uppmaningar och sparka, slå, skrik och gör allt du kan för att orsaka uppståndelse. Det här kan resultera i att angriparen blir stressad eller orolig att folk i närheten ska höra vad som pågår, och i slutändan kan detta hjälpa dig avsevärt.

Skydda dig med en försvarsspray

Här i Sverige är lagarna mycket strikta när det gäller vilka självförsvarsvapen du faktiskt får ha med dig. Självfallet kan du inte bära omkring på pistoler eller enorma knivar, men visste du att det heller inte är lagligt att ha med dig pepparspray? Både tårgas och pepparspray kan endast användas om du har en vapenlicens, så du kan med andra ord inte spontant köpa ett av dessa hjälpmedel för att skydda dig själv mot plötsliga angrepp.

En produkt som dock är fullkomligt licensfri är försvarssprayen som innehåller aningen mildare ämnen än pepparsprayen. Detta betyder dock inte att försvarssprayen är svag, utan när du vänder sprayen mot angriparen och trycker på knappen töms hela behållaren på en sekund. Resultatet blir ögonirritation som förblindar angriparen i någon minut.

Detta ger dig nog med tid för att fly från platsen, att skrika eller att slåss tillbaka i enlighet med självförsvarslagen. Att ha en försvarsspray är därför A och O för att garantera din säkerhet. Tänk på att sprayen är gjord för engångsbruk, så efter en användning behöver du beställa en ny behållare. Här hittar ni en oberoende test och jämförelse av överfallslarm och försvarsspray.

Ta kontakt med ett vaktbolag omedelbart

Det kan ta tid att ringa 112, och det är inte alltid möjligt för dig att plocka upp mobilen när en farlig situation dyker upp. Istället kan du se till så att du har ett överfallslarm i fickan som du har enkel tillgång till. Dessa larm är kopplade till vaktbolag som kontaktas när du trycker på överfallslarmets knapp, och därifrån kan vaktbolaget kontakta polisen. För att förbli trygg och säker är det därför en bra investering att införskaffa dig ett överfallslarm så att du har det i närheten för säkerhets skull.

Källa: ”Självförsvar – En handbok i kvinnors självförsvar” av R.A.C. Smith, Paladin Press, 2002.

/cykelochfritid.se