Grundkurs i korvstoppning – en rolig hobby

Är du intresserad av att göra dina egna korvar? Den här processen behöver inte bli särskilt komplicerad, utan det gäller bara att ha det rätta köttet, lämplig utrustning samt goda kryddor. Vi ska bjuda dig på ett antal tips och råd så att du vet vad du bör ta hänsyn till innan du kommer igång med korvstoppning. Lycka till!

Köttet du bör använda till dina korvar

När det kommer till just korvstoppning kan du, tro det eller ej, använda i princip vilket kött du vill. Det spelar ingen större roll om det är tal kring fläsk, nöt, ren, lamm, älg eller rådjur. Det är därtill fullt möjligt att använda flera olika köttsorter i samma korv, men ha i åtanke att framdelskött har mer smak tack vare mängden fett.

På tal om fett är det fördelaktigt för dig om köttet som du använder till korvarna har en hög andel fett. Minst 20 % är att rekommendera då kött med lägre fetthalter inte får en lika god smak. Samtidigt är det inte lika lätt att få till en snygg korv om du använder kött med en låg andel fett, så för dig som inte har tidigare erfarenhet av korvstoppning är fettrikt kött ett måste.

stoppa korv med malet kött

Införskaffa dig en högkvalitativ köttkvarn

Det viktigaste redskapet som krävs för att komma till skott med korvstoppning är en smidig och effektiv köttkvarn. Du kan hitta en lång rad valmöjligheter som gör jobbet väl, och allt du behöver göra är att använda dig av veven för att mala ner köttet.

Det finns både manuella och elektriska köttkvarnar, men om du enbart ska använda köttet till korvstoppning räcker det med just en manuell köttkvarn. För större projekt där du exempelvis slaktar hela boskap är det istället lämpligt att vända dig till en elektrisk köttkvarn.

När du använder din köttkvarn

Under malningsprocessen bör du ta hänsyn till köttets temperatur. Om det är för varmt får köttet en mer kladdig konsistens, och detta kan resultera i att det fastnar – och innan du vet ordet av är det stopp i köttkvarnen. Genom att istället mala köttet vid en låg temperatur är risken mindre för att köttet fastnar.

Det hjälper dessutom avsevärt om du har satsat på en köttkvarn som är tillverkad av rostfritt stål snarare än plast eller liknande bräckliga material. Din stålkvarn håller under en mycket längre tid framöver, och om det är en manuell variant du har införskaffat dig blir rengöringsprocessen en aning enklare.

Tillsätt smak till din korv

Både torra och färska kryddor kan dras nytta av om du vill se till så att dina korvar får den bästa möjliga smaken. Om du ska salta korven blir det även bäst om du använder dig av cirka 20 gram salt för varje kilo korv. Rikligt med kryddor kan göra susen, men kom ihåg att du aldrig bör provsmaka när korvarna är råa. Det här är inte bara potentiellt en hälsorisk, utan det kommer inte heller att tala om för dig exakt hur korven smakar när den väl har tillagats.

/Cykel&fritid

Uppdaterad 2022-12-28