Att bege sig ut på cykelsemester är som ett äventyr utöver det vanliga. Det är inte lika lätt och bekvämt som att semestra med bil då man kan slänga med nästan vad som helst.
God planering och hänsyn till både vikt och budget behövs.
Cykel och Fritid frågade friluftsproffsen på Beredd om deras bästa tips på saker att ha med på packlistan inför cykelsemestern.

Packlista för din cykelsemester
Exakt vad du ska packa med dig på din cykelsemester är givetvis individuellt, men det finns ett antal saker som brukar vara gemensamt för de flesta som beger sig ut på vägarna på två hjul.
Du kan med fördel utgå från denna lista och sedan lägga till eller ta bort prylar vid behov.
Utrustning för cykeln
- Cykel – bekväm och med goda monteringsmöjligheter
- Cykelhjälm – ska sitta bekvämt och inte bli för svettig under långa turer
- Reparationskit
- Multiverktyg – en allt-i-ett verktyg som kan användas för att göra mindre reparationer på cykeln
- Gelpacksadel
- Cykelväskor – ett absolut måste
- Cykelkorg – om du inte har cykelväska fram
- Cykelvagn – om du vill få plats med fler saker
- Spännremmar
- Cykellyse
- Cykelhandskar
- Reflexer – för att synas bättre på natten eller i dåligt ljus
Friluftsutrustning för att sova
- Tält – med fördel ett lättviktstält
- Liggunderlag – uppblåsbara eller självuppblåsbara är bekväma och lätta
- Sovsäck – välj en med rätt komforttemperatur för att slippa onödig vikt
- Uppblåsbar kudde och örngott (tips: guide till att välja rätt örngott)
- Liten ficklampa
Utrustning för matlagning och dryck
- Stormkök – gaskök är ofta lättast med bränslet inräknat
- Kokkärl för stormkök – om det inte ingår i köket
- Bränsle – gasol eller T-röd beroende på typ av stormkök
- Tallrik / kåsa
- Bestick – exempelvis en spork
- En lite större friluftskniv – för allt möjligt, inkl. skära mat
- Vattenflaska – finns praktiska med vattenfilter
- Vattenfilter – om du vill kunna dricka vatten från en bäck eller sjö
- Visp – för att tillaga pulvermat
- Frystorkad mat
- Diskmedel – häll med fördel i en reseförpackning
- Tvättsvamp
Kläder
- Ett par byxor
- Tröja
- Underkläder – 3 st., går alltid att tvätta
- Strumpor – 3 st
- Badkläder
- En ultralätt handduk
- Shorts
- T-shirts – 3 st
- Solglasögon / cykelglasögon
- Keps
- Regnkläder – packar du med dig dem blir det nästan garanterat sol och vice versa 🙂
Övrigt
- En bok att läsa – med fördel e-bok om du läser mycket
- Necessär med hygienartiklar i reseformat
- Solskyddsmedel
- Myggmedel
- Powerbank till mobilen
Tips – Att tänka på inför cykelsemestern
Som du märker är det en hel del saker som du kan behöva när du ska semestra med cykeln som färdmedel. Vad du behöver beror givetvis mycket på hur du har tänkt övernatta på semestern.
I listan har vi utgått från att du kommer att campa men att sova på vandrarhem eller hotell är givetvis ett bekvämare alternativ. Gör du det kan du spara ganska mycket vikt genom att du inte behöver ta med dig tält, liggunderlag och sovsäck.
Ibland kan det vara skönt att varva övernattning i naturen med ett bekvämare eller rent av lyxigare boende.
Packa lätt
Hur som helst är det viktigt att du verkligen packar så lätt du kan. Blir det för många prylar blir det tungt och det är då inte lika lätt att njuta av semestern.
Ofta klarar man sig på mycket mindre än vad man tror. Du kan tvätta kläder i ett handfat eller i en bäck och låta dem torka över natten till exempel.
När du väljer ett tält för cykelsemestern kommer du att märka att det finns hur många som helst att välja bland. Ett ultralätt tält väger runt ett kilo. Vanliga tält kan annars väga flera kilo – onödigt mycket om du ska cykla.
Är ni två är ett tvåmannatält ett givet val för cykelsemestern. Är ni flera kan det vara bättre att ta med ett par mindre tält än ett större eftersom det är lättare att packa så.
Packa rätt
Praktiska cykelväskor för pakethållare och som hänger bak på sidorna rymmer mer än vad man kan tro. Du kan komplettera med cykelväska på styret, alternativt cykelkorg. Det finns även cykelväskor för ramen där lite smått och gott kan rymmas.
Undvik ryggsäck så långt det går. Det blir svettigt och obehagligt. Måste du ha med dig ryggsäck se till att den är mycket lätt, sitter bekvämt och att den sitter på ett sätt som gör att ryggen är ventilerad.
Matlagning på cykelsemestern
Frystorkat är utmärkt för cykelsemestern eftersom det är lätt och tar lite plats. Det enda som behövs är vatten och värme.
Det finns mängder med stormkök. Vi föredrar gasolkök. Dels är brännaren liten och lätt, dels är bränslet mycket mer energitätt än T-sprit vilket gör att du spar vikt. Dessutom går det snabbare att laga mat jämfört med på ett spritkök.
De flesta cyklar nog på platser där det finns både folk och matbutiker i varje fall någonstans längs sträckan. Gör du det kan det vara smartare att köpa mat längs vägen än att släpa med sig allt för en vecka eller två.
Tänk på att köpa mat som är lätt att laga på stormkök och som inte kräver så mycket energi. Soppor, pasta, korv, såser och så vidare är bra. Pannkakor går även bra om du har stekpanna till stormköket!
Drick mycket vatten
Du bör planera att du ska kunna dricka mycket vatten när du cyklar. Räkna med att ni behöver fem liter vatten per person och dag. Dels behöver du mycket vatten att dricka, dels behövs vatten för matlagningen.
En vattenflaska för cykeln är ett måste så att du kan dricka när som helst. Om du ska cykla långt ifrån civilisationen är det bra att ta med sig ett vattenfilter så att du kan hämta vatten ur en sjö eller bäck.
Planera noga!
Slutligen vill vi understryka hur viktigt det är att du planerar din cykelsemester noga. Räkna med att det går långsamt fram på två hjul – långsammare än när du cyklar därhemma. 2 – 6 mil per dag är realistiskt för att du ska hinna se något längs vägen också.
Skaffa en bra cykelkarta och fundera på vad du vill se. Det är inte lika lätt att göra en spontan avstickare till en plats som ligger några mil bort när du cyklar jämfört med om du åker bil. Visst – du kan göra det, men då får du kanske ändra på resten av färdrutten.
Provpacka cykeln några dagar innan avresa och cykla en lite längre tur på hemmaplan. Då får du prova på hur det känns och märker om det är något som känns fel och som du behöver justera innan cykelresan.
Hoppas du har nytta av våra tips och packlista för cykelsemestern. Ha det trevligt på semestern!
Tips – läs även vår artikel om cykelsemester på öar.
Bild: Tanamy, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons
Uppdaterad 2023-05-02