Cykelsemester på öar

Vi reser allt mer – både hemma i Sverige och utomlands. Just nu är det lite speciellt med Covid-19, men generellt sett är svensken nästan tokig i resor. Ibland går lite väl snabbt. Längtan att få uppleva ytterligare ett resmål eller ännu en sevärdhet gör att resan nästan blir till en checklista. Kanske är det just därför som cykelsemester är så tilltalande.

Från sadeln upplever du saker och ting i makligt tempo. Du känner dofter, hör ljud. Ja du blir nästan en del av landskapet! Det är lätt att stanna till en stund och upptäcka något nytt längs vägen.

tips för cykelsemester

Att cykla på en ö ger sinnesfrid

Är det inte också något alldeles speciellt med cykelsemester på en ö? Det faktum att ön har sina tydliga gränser gör att det blir mycket lättare att planera sin rutt inför semestern. Känslan av att ha utforskat en hel ö kan också vara ganska så tillfredsställande.

Visst är det bra med valmöjligheter, men de begränsningar som en ö medför kan vara rätt så rogivande för sinnet. Havet sätter sina gränser. Istället för att trampa på mot oändligheten gör denna avgränsning att du kan fokusera på här och nu och det avgränsade område du har att utforska.

Tips – Läs även vår artikel om packlista för cykelsemestern.

Favoritöar för cykelsemester

Vilka öar är det då som lockar oss svenskar mest när det handlar om cykelsemester? Här är några tips. Dessa är svenskarnas favoritöar att cykla på:

  1. Gotland
  2. Bornholm
  3. Åland
  4. Mallorca
  5. Öland

Gotland

Gotland är ett cykelparadis. Vägnätet på Gotland är välutvecklat och för det mesta är det inte särskilt jobbiga backar. Naturen är fantastisk och denna ö bjuder ett av Sveriges bästa väder. Det finns goda möjligheter att hyra cykel på Gotland eller så tar du med dig cykeln på färjan.

Nu är Gotland en ganska så stor ö. Från Hoburgen i söder till Fårö i norr är det cirka 160 km och då talar vi om raka spåret. Cyklar du vill du givetvis utforska omgivningarna lite mer. Därför kan det vara en idé att dela upp cykelsemestern i etapper eller fokusera på en del av Gotland.

Här är några tips:

  • Fårö: Utforska raukar och cykla längs vackra stenmurar.
  • Södra Gotland: Lummiga landskap.
  • Östra Gotland: Vackra vägar och rökt fisk.
  • Visby: Det finns mycket att se i och omkring öns huvudort.

Bornholm

Den lilla danska ön Bornholm ligger strax söder om Skåne, ca 40 km sydost för att vara exakt. Trots att omkretsen inte är mer än cirka tio mil finns det 27 mil med cykelstråk. Det kan vi tacka Bornholms myndigheter för som satsat stort på cykelturism.

Cykelvägarna är säkra och består av cykelbanor, banvallar och skogsstigar. I princip behöver du knappt använda de stora vägarna och ändå kan du ta dig runt hela ön! Bornholm är lummig och har en varierande terräng. Högsta punkten är 162 meter över havet så det är inte särskilt jobbigt att cykla här.

Hyr cykel på plats, ta med egen eller boka ett cykelpaket med övernattning.

Åland

Åland är en semesterfavorit. Att ön (eller snarare: öarna – det är nämligen en skärgård) är så lättillgänglig med färja från Stockholm, Kapellskär och Grisslehamn har gjort Åland till ett populärt resmål under hela året – så även för cykelturister.

Det är roligt att cykla på Åland. Mycket vatten och många öar som förbinds med broar och vägbankar. Där vägen tar slut tar ofta en färja vid. Till exempel finns cykelfärjan Silvana från Skarpnåtö till Hällö brygga. Ålands ringväg är en klassiker.

Det finns inte alltid separata cykelvägar på Åland. Samtidigt är trafiken gles och lugn vilket gör att det känns tryggt att cykla på vägarna. Dessutom finns det cykelleder här och där som märkts med grön-vita skyltar.

Från huvudorten Mariehamn är det inte mer än 30 – 40 km till andra sidan av huvudön, oavsett åt vilket håll du cyklar. Stanna till på ett lokalt café, titta på hantverk eller besök något av öns museer!

Mallorca

Bland svenska, danska och finska öar dyker spanska Mallorca upp som det fjärde mest eftersökta resmålet för cykelsemester bland svenskar.

Denna soliga Medelhavsö har mycket mer än ”bara” soldränkta stränder. Mallorca är den största av Balearernas öar. Ön är något större än Gotland och bjuder på normal till medelsvår cykling. Högsta toppen är på hela 1445 meter vilket innebär att det kan bli ganska kuperat ibland. Många av de mindre vägarna är lämpade för cykling. Där är det också mindre trafik.

Mallorca har gott om naturupplevelser, historia, arkitektur – och givetvis god mat och bad! Använd någon av de arrangörer som har cykelresor på Mallorca eller planera ditt eget äventyr!

Öland

Sist men inte minst har vi svenska Öland. Denna avlånga ö är betydligt större än Bornholm men mindre än Åland. En stor fördel med just Öland är att det är så lätt att ta sig hit med bil över Ölandsbron. Dock får man inte cykla över bron. Vill du ta dig hit utan bil är cykelfärjan Dessi (maj – september) ett populärt val.

Öland är fantastiskt vackert. Det stäppliknande området Stora alvaret är del av Södra Ölands odlingslandskap, ett av världsarven. Det finns även många fler saker att se och göra på Öland. Neptuni åkrar, Trollskogen och raukar, med mera.

Ön har många småvägar med lätt terräng. Här finns gott om restauranger, caféer och gårdsbutiker. Det finns flera bra cykelleder. Ölandsleden har totalt cirka 450 km cykelleder kors och tvärs över ön. Sedan har Sverigeleden ca 120 km av sin sträcka på Öland. Det finns till och med en MTB-led även om ön inte är särskilt kuperad.

Öland, Gotland, Åland, Bornholm och Mallorca – fem ganska olika alternativ för cykelsemestern. Vilken är din favorit?

P.S. Glöm inte att ta med en bra cykelhjälm – din egen är alltid bäst!

Uppdaterad 2022-12-28