Bästa väderstation

Vilken är bästa väderstation 2023? Det tar vi reda på i denna artikel och så ska vi kika på vad du bör tänka på när du ska köpa sådan utrustning till hemmet.

En väderstation är perfekt för dig som vill slippa överraskningar kring vädret. Och det är inte bara bra för hobbymeteorologen – det är ett bra val även för cykelpendlaren, trädgårdsodlaren eller för dig som tycker det är kul att ha lite extra koll på vad som händer.

Redo? Då kastar vi oss in i vår undersökning!

Netatmo Väderstation – Bäst i test 2023

När vi utvärderade ett stort antal väderstationer nyligen utsåg vi en klar vinnare som är mycket populär på nätet: Netatmo Weather station Smart väderstation

Loga Kjell o CompanyKjell & Company – Netamo Väderstation
Läs mer
⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5) » Pris 1590 kr
Till Butik | Reklamlänk för Kjell & Company
Logga proshopProshop – Netamo Väderstation
Läs mer
⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5) » Pris 1845 kr
Till Butik | Reklamlänk för Proshop

Fördelar

 • Exakta mätvärden
 • Många funktioner
 • Snygg design – stör inte inredningen
 • Bästa app för väderstationer?
 • Lätt att installera
 • Ger full koll på inomhusmiljön också
 • Går att expandera med flera tillbehör
 • Kompatibel med Apple HomeKit och Amazon Alexa

Nackdelar

 • Något mindre avancerad än de dyrare professionella apparaterna

Recension & omdöme om Testvinnaren Netatmo Väderstation

Efter att ha utvärderat väderstationer från Netatmo, Ventus, Davis Instruments, TFA, Kestrel med flera bestämde vi oss för en vinnare: Netatmo.

Det som slog oss är hur snygg den faktiskt är. Nu köper du kanske inte utrustning för att hålla koll på vädret baserat på utseendet, men vi upplevde det ändå som en frisk fläkt i en bransch där allt annat ser väldigt tekniskt ut.

Netatmo behöver ingen skärm eftersom du kopplar ihop den med din mobil eller surfplatta. Sedan har du full koll på temperatur (-40 till +65 grader), lufttryck (barometer) och luftfuktighet (hygrometer) ute. Med 7 dagars prognos kan du ligga steget före. Vädret kan du inte påverka men du kan vara förberedd!

En bra funktion är att utrustningen även mäter koldioxidnivå och ljudnivå inne i bostaden, något som få väderstationer annars gör. Dessutom finns stöd för både Apple Homekit och Alexa från Amazon.

Dessa finesser sätter fingret på vad Netatmo egentligen försöker uppnå: att bli en del av det smarta hemmet. Med denna väderstation får du inte bara full koll på vädret utan du kan koppla ihop din station med en lång rad elektroniska prylar för att få bättre komfort hemma.

Till exempel går det att använda den tillsammans med elmätare Tibber Pulse P1 för att bland annat styra uppvärmningen av bostaden. Eller varför inte låta vädret styra när gräsmattan ska vattnas? (OBS – kräver extra utrustning)

Netatmo har två enheter. En som placeras inomhus och en som du ställer utomhus på en skyddad plats, det vill säga i skugga och där det inte regnar.

Dessa två enheter kommunicerar trådlöst upp till 100 meter. Dessutom kan du lätt koppla in extrautrustning enligt samma princip. Vi kommer till detta strax.

Vem är Netatmo Väderstation bra för?

Vi skulle säga att denna väderstation är absolut bäst för majoriteten av svenska hushåll. Vill du få full koll på vädret, se historik och prognoser men slippa krångla med knepiga installationer är detta ett utmärkt val.

Vidare är det en perfekt lösning för dig som tycker att din väderstation ska vara en naturlig del av det smarta hemmet.

Den är mycket exakt men är du meteorolog på riktigt eller har behov av en väderstation för professionellt bruk finns dock andra dyrare (och mer svåranvända) modeller som kanske passar bättre.

Vi är ändå övertygade – detta är vår väderstation bäst i test!

Blir lätt också bästa regnmätaren

Netatmo regnsensor för Netatmo väderstation

En sak som gör Netatmo till en otroligt bra väderstation är möjligheten att koppla in olika tillbehör. Ett av detta är Netatmo Regnsensor.

Med denna kan du lätt mäta nederbörden. Informationen skickas trådlöst till din väderstation. Där får du full koll på hur mycket det regnat och kan se historiska data för hur mycket nederbörd det brukar vara under en viss period.

Här är några saker som gör Netatmo Regnsensor till bästa regnmätaren

 • Uppdatering var 5:e minut – du har alltid aktuella data
 • Trådlös – skickar information till väderstationen utan sladd
 • Självtömmande – kräver i princip noll underhåll
 • Tålig – kan stå ute ner till -40 grader
 • Regnvarning – du får varning när det regnar

Fler tillbehör till din väderstation

Utöver regnmätare kan du köpa till både vindmätare (anemometer) och extra inomhussensor.

Innovativ vindmätare

Vindmätaren uppdaterar data var 6:e sekund och mäter vindstyrka och vindriktning. Du placerar den på en plats som är representativ för vindsituationen kring din bostad. Vanligtvis är det någonstans på taket.

Tack vare ultraljudsomvandlare kan vindmätaren hålla en mycket stilren design som ser futuristisk ut. Det är alltså inga roterande skålar som det brukar vara på vindmätare.

Extra inomhussensor

Inomhussensor till Netatmo väderstation

Den extra inomhussensorn är perfekt för att placera i sovrummet eller vardagsrummet – eller varför inte både och? Då får du riktigt bra koll på inomhusklimatet. Du kan ansluta upp till tre sådana inomhussensorer.

Tack vare denna extramodul kan du följa hur temperaturen är i bostaden, luftfuktighet, luftkvalitet och hur koldioxidnivåerna ser ut. Därefter kan du använda informationen i någon av de andra smarta enheterna i ditt hus.

Så hittar du bästa väderstation

Syftet med en väderstation är uppenbar: Du får bättre koll på vädret exakt där du bor och slipper förlita dig på de halvbra väderappar som ibland mest verkar gissa vädret med 50 procents precision.

Så här tänker vi när vi utser bästa väderstationen:

Vad ska du använda den till?

Det finns en stor skillnad i pris, kvalitet och funktioner på väderstationer. Vill du bara se temperatur och lufttryck? Då duger en enkel och billig modell.

Är du jordbrukare, seglare eller meteorolog? I så fall bör du nog satsa på en lite dyrare variant med flest funktioner och högsta möjliga precision.

För de allra flesta är rekommendationen att köpa en väderstation i mittensegmentet – för hemmabruk. Tillräckligt komplex för att ge bra och nyttig information men tillräckligt enkel för att vara användarvänlig. Det är också i detta segment vi hittar de mest prisvärda apparaterna.

Precision

En väderstation blir aldrig bättre än vad sensorerna är. Detta är en anledning att undvika de billigaste modellerna eftersom de sällan mäter särskilt bra. Upp till 15 procent fel är inte ovanligt.

Nej, lägg då hellre några extra kronor på din väderstation för att få bra mätdata.

Hållbarhet

Utesensorerna kommer att utsättas för väder och vind, dygnet runt, hela året. Därför är det viktigt att köpa en väderstation som håller hög kvalitet. Annars blir glädjen kortvarig.

Uppkoppling

I dagens teknikorienterade värld tycker vi att det är ett absolut måste med en väderstation som går att koppla upp. Du ska kunna använda den via en app i mobilen eller surfplattan tycker vi. För vad är det som säger att du bara har nytta av väderinformationen när du råkar befinna dig hemma?

Funktioner för det smarta hemmet

För hemmabruk är det många som uppskattar möjligheten att koppla ihop väderstationen med andra smarta prylar. Tänk dig att kunna optimera uppvärmningen i huset baserat på vilket väder det kommer att bli? Du kan spara ganska mycket pengar på en lägre elräkning.

Uppdateringsfrekvens

Hur ofta uppdateras data? Vi tycker att du ska välja en enhet som uppdaterar åtminstone var 30:e sekund, gärna oftare. De billigaste varianterna kan det dröja några minuter mellan varje uppdatering för. Precisionen blir då dålig.

Sammanfattning

I denna artikel har vi gått igenom den väderstation som vi utsett till Bäst i Test 2023 – Netatmo Weather station Smart väderstation.

Detta är det bästa valet för dig som är ute efter utrustning för att mäta väder och klimat i hemmet – utomhus och inomhus. Den är stilren, enkel att använda och har smidig uppkoppling till mobil och surfplatta via en utmärkt app.

Bygg gärna ut den genom att köpa till vindmätare, regnmätare och extra inomhussensorer.

På så sätt är Netatmo egentligen mer än en väderstation. Det är en smart pryl i ditt smarta hem. Tillsammans med annan smart utrustning kan den hjälpa dig att få ett bättre inomhusklimat och en lägre elräkning.

Ett mycket bra val!

Frågor och svar

Vad är en väderstation?

Det är teknisk utrustning som mäter lufttemperatur, lufttryck och ofta även vindstyrka, vindriktning och regnmängd.

Vad mäter en väderstation?

De enklaste varianterna mäter temperatur och lufttryck. Mer avancerade apparater kan mäta vindstyrka, vindriktning, regn, UV-index och kanske även daggpunkt. Bra väderstationer ger någon form av prognos också.

Vad kostar en väderstation?

De billigaste och enklaste kostar bara någon hundralapp men du får räkna med att betala runt 1400 – 1600 för en av de bästa för hemmabruk. Professionella apparater kan kosta 5000 – 6000 kronor eller mer.

Källor

Väderstationsguiden.se