Bästa poolrobot

Har du ledsnat på att tvätta poolen? Låt en robot göra jobbet i stället! Vi jämför olika produkter och utser bästa poolroboten i detta test utifrån den fakta vi kan hitta om den.

Med en poolrobot är det lätt att hålla poolen ren. Du får fler lata timmar i solen och avlastar poolens filter och reningssystem – och får en riktigt fräsch bassäng!

Häng med i vårt bäst i test för att se vilken självgående pooldamsugare, även kallat pool robot, som är bäst!

Bästa Poolroboten

Poolrobot Swim & Fun Pool RaptorPoolrobot Swim & Fun Pool Raptor
Läs mer
Högeffektiv Poolrobot » ⭐⭐⭐⭐ (5/5) » Ca pris 14500kr
Dyk in i framtidens poolrengöring med PoolRaptor! Denna revolutionerande robotdammsugare kombinerar hög effektivitet med energibesparing för att leverera skinande resultat varje gång. Med sitt avancerade datorstyrda system tar den sig an poolens sidor, botten och vattenlinje med precision. Via en praktisk app kan du smidigt styra roboten eller sätta den i ett av de tre automatiska programmen. Medan PoolRaptor jobbar, filtrerar den samtidigt vattnet för en ultimat klarhet. Med lätthanterliga filter och smarta funktioner som flytande kabel och säkerhet mot kantöverskridning, blir poolskötseln enklare än någonsin.
Till Butik | Reklamlänk för Proffsmagasinet

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa poolrobot?

Det är stor skillnad i kvalitet och prestanda på de olika poolrobotar som finns på marknaden idag. Allt fler har pool och den naturliga konsekvensen är att utbudet blir allt större.

Vilken typ av poolrobot som är den bästa att köpa beror mycket på vilken typ av pool du har, hur stor den är och vilka krav du har på städningen och robotens kvalitet.

Poolrobot städar en pool

1. Pooltyp

Har du en rund eller fyrkantig pool? Vissa poolrobotar fungerar bättre under särskilda omständigheter. Typ av pool kan därför vara avgörande för vilken modell som är bäst.

2. Storlek på poolen

Poolrobotens maxkapacitet och kabellängd sätter gränser för hur stor pool den kan städa. Är kabeln för kort kan du givetvis inte bara koppla in den i en skarvsladd i poolen utan då blir det till att flytta eluttaget i trädgården.

Även djupet sätter gränser. Ofta är max pooldjup 2 meter men vissa apparater klarar av att rengöra ner till 2,5 meters djup.

3. Särskilda förmågor

Varje enkel poolrobot kan städa golvet i badbassängen. Men vill du ha en robot som kan klättra på väggarna ända upp till vattenlinjen, städa rent trapporna och trappstegen, samt göra rent i varje hörn och vrå i poolen? Bästa poolroboten helt enkelt. Ja då behöver du en lite mer avancerad modell.

4. Hur mycket skräp den klarar av

Ifall din pool ligger på en plats där det förekommer mycket skräp i form av exempelvis löv, kvistar, pollen, smuts och kanske till och med sand, då ställs högre krav på poolrobotens filterkapacitet. Dels behöver filtret då vara stort så att du slipper rengöra det så ofta, dels ska det vara finmaskigt nog för att även ta bort mindre partiklar.

Vad är en poolrobot?

Men vad är en poolrobot egentligen? Vilken typ av apparat är det och hur fungerar den?

En poolrobot är en liten, självgående rengöringsmaskin för poolen. Den drivs av el och rör sig automatiskt i bassängen för att samla in skräp och partiklar.

All smuts som roboten samlar in tar den hand om i sitt eget filter. Därmed utgör den ingen belastning på poolens egna rengöringssystem, filter och pump.

Alla poolrobotar rengör golvet. Många rengör även väggarna. Vissa klarar av att ta sig en bit över vattenlinjen som annars kan vara ett kritiskt område där skräp och smuts biter sig fast.

Några av de bästa poolrobotarna klarar av att ta sig upp för trappor och trappsteg samt göra helt rent in i minsta vrå i din swimmingpool.

Utöver att plocka upp skräp och smuts som löv, kottar, barr, pollen och insekter filtrerar en poolrobot även vattnet så att det blir extra rent.

Bästa poolrobot? Leta efter dessa funktioner så blir du nöjd!

Poolrobot med bra funktioner

Bra borstar

Se till så att din poolrobot är utrustad med borstar av högsta kvalitet. Vad tjänar det till att köpa poolrobot om själva borstarna inte förmår avlägsna smutsen?

Borstarna är av gjorda av gummi och de roterar för att ta bort skräp och föra det vidare in i roboten där det fastnar i filtret.

Fyrhjulsdrift och rejäla däck

Framkomlighet är mycket viktigt. Kan din poolrobot inte ta sig fram kan den inte heller göra rent. Det bästa är om den har fyrhjulsdrift och om hjulen dessutom kan vara gjorda av gummi, inte plast.

Lätt vikt

Har du en stor pool kommer du att behöva en stor poolrobot. Tänk dock på att du måste kunna lyfta i den i poolen och plocka upp den när den är klar. Du behöver med andra ord se till att skaffa en robot som inte är för tung.

Timer och styrning

En bra poolrobot har inbyggd timer så att du själv kan bestämma när den ska gå igång. Vissa modeller är utrustade med Bluetooth eller WiFi som gör att du kan programmera roboten via en app i mobilen. Bekvämt!

Vridkabel

Med en vridkabel minskar du risken att roboten trasslar in sig och skadar kabeln. Roboten rör sig nämligen hela tiden i poolen och med en vridkabel kan den röra sig fritt så mycket som möjligt.

Den ska kunna klättra

Den bästa poolroboten kan givetvis också ta sig upp längs poolens väggar – inte bara göra rent golvet. Vissa dyrare modeller är dessutom bra på att rengöra en bit ovanför vattenlinjen samt pooltrappan om du har en sådan.

Smart poolrobot

Köper du en billig poolrobot finns det stor risk att du blir frustrerad över hur ”dum” den är. Den springer in i ett hörn och så fastnar den där. Roboten vet liksom inte var den är och hur den ska ta sig därifrån.

Om du handlar en bra poolrobot från en tillverkare med gott rykte är den också utrustad med vissa sensorer eller programvara som gör att den känner av om den fastnat. Då kan den göra en manöver för att ändra rutt och därmed ta sig ur hörnet.

Bra garanti

En poolrobot ska hålla några år utan reparationer för att den ska klassas som ”bäst” eller ”köpvärd”. Satsa på kvalitet och se till så att roboten har en rejäl garanti så att du själv slipper bekosta eventuella reparationer de första åren.

Energieffektiv – bra miljöval

De flesta poolrobotar har en effekt på 200 – 1000 W. Effekten hänger ihop med hur stor roboten är, men det handlar även om vilken konstruktion den har. Välj gärna en poolrobot som är effektiv utan att dra mer ström än nödvändigt.

Val av poolcykel

En bra och avancerad poolrobot ger dig möjligheten att välja poolcykel. Du kan då välja en snabb cykel ifall du vill att roboten ska göra en snabbstädning av poolen eller en längre och mer noggrann cykel för att roboten ska gnugga helt rent.

Varför är en poolrobot bra att ha?

Det finns många fördelar med att köpa poolrobot. Men är det verkligen värt att investera i en bra rengöringsmaskin för poolen?

Vi tycker det. Det är värt varenda krona, speciellt om du väljer att köpa en av de absolut bästa poolrobotarna, trots att de då självklart också är lite dyrare.

Här är de främsta argumenten för varför det är en bra maskin att ha till sin pool:

Spar dig tid

Det tar cirka tre timmar för en poolrobot att göra rent din pool (rengöringscykel), givetvis beroende på hur stor swimmingpool du har.

Under den tiden kan du göra något annat. Äta middag med familjen, se på en trevlig film eller veckohandla.

Tid är något av det mest värdefulla vi människor har och en poolrobot hjälper dig som har bassäng att få mer tid över.

Skonar din rygg

Det är inte helt lätt att göra rent en pool för hand. Det tar inte bara tid utan det krävs en del fysisk ansträngning.

Men det är väl bra med fysisk träning kanske du tänker? Faktum är att det finns många bättre sätt att träna på än med de ganska monotona rörelser i konstig vinkel som krävs för att rengöra poolen.

Speciellt om du lider av ryggproblem eller har andra krämpor, fysiska begränsningar eller handikapp. Då är en poolrobot ovärderlig.

En renare pool

En vanlig pooldammsugare har sina begränsningar. Köper du en av de bästa poolrobotarna kommer du att märka att en skillnad i hur pass ren poolen blir. Dessa maskiner är nämligen bra på att göra rent på alla ställen i swimmingpoolen.

Förläng poolsystemets livslängd

Nystädad pool med robot

Smuts i poolen sätter gränser för poolsystemets livslängd. Vi talar om filter men även i förlängningen om själva pumpen.

Genom att hålla poolen ren förlänger du livstiden. Till skillnad från många andra poolrengörare och pooldammsugare använder inte poolroboten bassängens filtersystem eller pump. Därmed fungerar den som en avlastning för hela poolsystemet!

Denna aspekt är något som många missar att räkna på när det tittar på vad en poolrobot kostar. En del av priset får du igen på sikt genom att övrig poolrengöring håller längre.

Mindre utsläpp

Poolrobotar går på el, som givetvis kan vara helt grön om du vill. Genom att använd en robot i poolen kan du hålla den ren medan du kan dra ner på kemikalier. Det är bra för miljön!

Finns det inga nackdelar med en poolrobot?

Hur bra poolrobotar än är finns det faktiskt också vissa nackdelar som bör nämnas. Vi tycker att fördelarna överväger nackdelarna och att en poolrobot är det bästa valet för de flesta. Men det är bra att få en helhetsbild innan du fattar ett köpbeslut.

Kostar mycket pengar

Poolrobotar är inte direkt billiga att köpa. Det finns andra typer av automatisk poolrengöring som är billigare. Vill du köpa en billig poolrobot är risken att den gör jobbet betydligt sämre än den alternativa rengöringsmetoden – en enkel pooldammsugare.

Den är inte underhållsfri

Anledningen till att man köper en poolrobot är vanligtvis att man själv vill slippa rengöra poolen för hand. Du bör dock känna till att själva roboten inte är helt underhållsfri. Filtret fylls snabbt med smuts och behöver göras rent efter varje rengöringscykel. Har du stor pool kan det handla om ganska mycket skräp som ska tas bort från filtret.

Dessutom har poolrobotar rörliga delar som kan slitas ut eller gå sönder. Av den anledningen är det bra att skaffa sig en maskin av hög kvalitet och som har riktigt bra garanti.

Kan skada vissa pooler

Om du har en pool med vinylyta måste du se till så att din poolrobot är kompatibel. Annars finns risken att roboten skadar linern genom att helt enkelt skrapa bort trycket.

Även om du använder en vinylkompatibel poolrobot är det bäst inspektera poolen innan du använder roboten så att det inte finns några skador i vinylen som kan förvärras av rengöringsmaskinen.

Kabeln kan gå sönder

De bästa poolrobotarna är utrustade med vridkabel av hög kvalitet för att förhindra att den går sönder. Men vissa billigare modeller kan råka ut för att kabeln går sönder, speciellt om den fastnar i något.

Du får inte simma i poolen samtidigt

Även om de poolrobotar som säljs i Sverige är CE-märkta samt jordade med GFCI-kontakter bör du aldrig simma i poolen medan roboten är igång. Det är trots allt el som de går på och det är bäst att vara försiktig.

Sammanfattning – bästa poolrobot

Vi har här visat vilken vi tycker är den bästa poolroboten i Sverige just nu. Därefter gick vi igenom sådant som är bra att tänka på när du ska köpa en rengöringsrobot för din pool.

Det viktigaste tycker vi är att tänka på att köpa en maskin med en kapacitet som är anpassad efter din pools storlek.

Dessutom tycker vi att det är ett absolut måste att kvaliteten är på topp. Du kommer bara att bli frustrerad om du köper en budgetmodell som står och slirar och kör fast i hörnen.

Med bäst i test kvalitet kommer ofta ett lite högre pris, men det är värt det. Du får då samtidigt ofta fler funktioner, styrning via WiFi eller Bluetooth samt möjlighet att rengöra pooltrappa och strax ovanför vattenlinjen.

Vanliga frågor och svar om poolrobotar

Vilken poolrobot ska man välja?

Välj en poolrobot som har tillräckligt hög kapacitet och tillräckligt lång sladd för att klara av din pools storlek. Välj hög kvalitet – annars finns risk att roboten gör ett sämre jobb än om du rengjort för hand.

Vilken poolrobot är bäst?

Bästa poolrobot är den som har rätt kapacitet för din pool, kan klättra på väggarna upp över vattenlinjen och som har ett tillräckligt stort filter för att ta hand om all smuts. Byggkvalitet, kvalitet på borstar och däck är också viktigt.

Vad kostar en poolrobot?

En poolrobot kostar från drygt 1000 kronor upp till över 20 000 kronor beroende på märke, kapacitet och funktioner.

Hur fungerar en poolrobot?

En poolrobot funkar genom att borsta rent golv och väggar från smuts och suga in det genom sitt filter. Den tar sig runt på egen hand efter ett förinställt program. Du behöver själv lyfta i, lyfta ur samt rengöra filtret.

Hur ofta ska man köra en poolrobot?

Ligger poolen på en plats där det inte finns så mycket smuts, löv och liknande kan det räcka att använda sin poolrobot en gång i veckan. Finns det mycket vegetation kring poolen och du kanske har barn som hoppar i och hur ofta, ja då får du räkna med att städa varje dag.

Källor

https://www.prisjakt.nu/c/pooldammsugare-poolrobot