Bästa fönsterputsrobot

Är du trött på att putsa fönster? Då kanske du är sugen på att köpa en robot som kan göra jobbet istället? Vi har utsett en vinnare som bästa fönsterputsrobot enligt vårt tycke.

En fönstertvätt robot rengör och putsar fönster i princip helt automatiskt – utan att du behöver lyfta ett finger.

Redo att göra livet lite enklare? Då går vi vidare och presenterar vinnaren och vårt omdöme!

Bästa fönsterputsroboten i vårt test

Efter att ha utvärderat flertalet robotar har vi utsett en som är bäst i test: Ecovacs Winbot 920 fönsterrengörare.

Logga proshopProshop – Ecovacs Winbot 920
Läs mer
⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5) » Pris 4292 kr
Till Butik | Reklamlänk för Proshop

Fördelar

  • Stor tvättyta
  • Smidig & helt automatisk
  • Hög säkerhet
  • Tre rengöringslägen
  • Bra Batteritid

Nackdelar

  • Kan behöva två vändor för att ta bort ”fluglort”
  • Missar liksom alla andra apparater lite i hörnen

Recension & omdöme: Ecovacs Winbot 920 – testvinnare

Ecovacs Winbot 920 är en fönsterputsrobot som effektivt tvättar fönstret både utvändigt och invändigt, även där det är svårt att komma åt. Tack vara en stor cleaning-pad-yta som har flera lager går tvätt och puts smidigt.

Med sin så kallade Win-Slam 2.0-teknologi identifierar roboten själv det bästa rengöringsmönstret. Maskinen är trådlös så du slipper kablar som är i vägen.

Det finns inställningar att välja bland beroende på hur smutsiga fönstren är: Fläckborttagning, vanlig tvätt, djupgående rengöring.

En vakuumsensor ser till att säkerheten hålls på högsta nivå. Roboten stannar automatiskt om den är på väg att tappa greppet.

Så hittar du den bästa fönsterputsroboten – köpguide

Håll med om att det känns som att det blir allt mindre tid över att göra sådant som är kul? Att putsa fönster hör sällan till de där sysslorna som folk njuter av. Genom att köpa en fönsterputsrobot får du tid över till annat!

Men vad ska man tänka på innan man slår till? Här är de riktlinjer som vi själva använt för att utse den produkt som är bäst i test.

Sugkraft

Vissa fönsterputsrobotar har bättre sugförmåga än andra. Sugstyrkan är viktig för att roboten ska hålla sig fast vid fönstret och inte riskera att falla ner.

Denna typ av hushållsprodukter brukar kosta några tusen kronor att köpa så därför är det viktigt att fönsterputsroboten inte trillar ner och går sönder. Som du förstår är detta också en säkerhetsfråga. Vem vill få en robot i huvudet?

Säkerhetslina

En säkerhetslina fungerar som en extra trygghet. Om vakuumet av någon anledning skulle försvinna tappar roboten sin sugkraft. Då hjälper säkerhetslinan till att fånga upp roboten så att den inte kan falla ner på golvet eller ut på marken.

Hur pass bra säkerhetslinan är skiljer sig mellan olika fönstertvättrobotar. Den ska vara tillräckligt robust för att uppfylla sin funktion. Vissa apparater har dessutom en så kallad safetypod i vilken linan är fäst så att du slipper kroka ihop den med något i lägenheten eller huset.

Rengöringsstyrka

Det skiljer sig en hel del i hur bra fönsterputsrobotar är på att rengöra fönstren. Vissa duger bara för att underhållsputsa medan andra klarar av även lite grövre lort.

Generellt ska det dock sägas att fönsterrobotar är gjorda för att hålla fönstren rena med jämna mellanrum. De är egentligen inte skapta för att förvandla ett fönster som inte putsats på ett halvår till en kristallklar ruta. Med det sagt klarar den fönsterputsrobot som är bäst i test även rätt så smutsiga fönster.

Bullernivå

Räkna med att det låter en del när du slår på din fönsterrengöringsrobot. De maskiner som vi testat ligger i intervallet 70 – 90 dB.

Testvinnaren (se omdöme högst upp) har en bullernivå på endast 74 dB, vilket är relativt lågt jämfört med konkurrensen. Inte tyst, men överkomligt.

Batteri & effekt

Hur mycket en fönsterputsrobot hinner tvätta innan det är dags att fylla på batteriet varierar. De bästa maskinerna kan köra i 50 minuter medan de klenare typerna knappt klarar en halvtimme.

Ju större batteri desto längre driftstid generellt sett. Effekten spelar dock roll också. Den bästa roboten har uppåt 3000 mAh batteri, vilket kan jämföras med kapaciteten i en mindre powerbank. De batterisvagaste varianterna ligger på runt 600 mAh. Stor skillnad med andra ord.

Att ladda denna typ av robot tar mellan 1 och 3 timmar beroende på hur stort batteriet är och hur stark laddaren är.

Vikt

Hur mycket en fönsterputsrobot väger är direkt kopplat till batteriets storlek. Ju större kapacitet desto tyngre apparat. Även vattenreservoarens volym spelar roll. De flesta maskiner väger mellan cirka 1 och 2 kilo.

Sladd

Vissa av de fönsterrobotar som har batteri saknar sladd. Det ger fördelen att du aldrig behöver tänka på att ha tillgång till ett uttag. Ofta har dessa maskiner högre batterikapacitet för att klara sig utan strömkabel.

Vill du alltid kunna köra din fönsterputsrobot utan att tänka på hur mycket batteri som är kvar ja då väljer du med fördel en maskin som har sladd istället.

Hastighet

Hastigheten hos en fönster robot mäts i minuter per kvadratmeter. Ju lägre siffra desto snabbare.

Den fönsterputsrobot som är bäst i test skurar rutorna med cirka 3 minuter per kvadratmeter. De lite långsammare apparaterna tar 6-7 minuter på sig per kvadratmeter.

Vattenbehållare

För att roboten ska ha vatten att putsa med behövs en vattenbehållare. Storleken på den varierar ganska mycket. Vissa apparater har plats för uppåt 250 ml vatten medan andra har knappa 50 ml reservoar.

Ju större vattenbehållare desto mindre jobb blir det för dig att fylla på med nytt vatten. Å andra sidan innebär en större behållare att roboten blir tyngre och det ställer högre krav på sugkraften.

Styrning

Det är kanske inte någon stor grej, men själva styrningen skiljer sig en del mellan olika fönsterputsrobotar. Testvinnaren sköts med hjälp av den medföljande fjärrkontrollen. Vissa andra apparater kan programmeras med app i mobilen.

Program

Oavsett om styrningen sker via fjärrkontroll eller mobilapp brukar det finnas olika rengöringsprogram att välja mellan. I typfallet utgår dessa från hur smutsiga fönstren är. Om du underhåller fönstren regelbundet kan det räcka med en lättare tvätt och då spar du energi och tvättmedel.

Smarta funktioner

Vill du köpa en fönsterputsrobot som sköter jobbet galant utan att du själv behöver tänka så mycket på hur det ska gå till? Då ska du skaffa en som själv räknar ut bästa möjliga tvättprogram och rörelse.

Tips – Läs vår recension om det bästa valet högst upp i denna artikel!

Sammanfattning – fönsterputsrobot bäst i test

Vi har i denna utvärdering utsett en fönsterputsrobot till bäst i test: Ecovacs Winbot 920.

Bästa fönsterputsroboten är smidig, effektiv och karar av att putsa en stor tvättyta. Ljudnivån är acceptabel och batterikapaciteten är relativt stor. Det gör att den kan klara upp till 30 minuters fönstertvätt innan den behöver laddas.

Tack vare smarta program hittar roboten själv bästa möjliga sätt att tvätta fönsterytorna på.

Vi har också sammanfattat de olika parametrar som vi tittat på när vi gjort vår recension och skrivit vårt omdöme. Bland annat undersökte vi effekt, batteritid, val av program, hastighet och säkerhetsfunktioner.

Lycka till i ditt val av fönsterputsrobot!

Vanliga frågor och svar

Vilken är fönsterputsrobot bäst i test 2023?

Enligt vårt test är Ecovacs Winbot 920 bäst.

Hur länge räcker batteriet?

Batteriet i roboten räcker från 20 till 50 minuter beroende på modell.

Är fönsterputsrobotar säkra?

Ja, om du väljer en modell som tillhör de bästa. En säker robot har en säkerhetslina och eventuellt även en pod som den fästs i.

Hur hög effekt har en fönstertvättsrobot?

Den varierar men ligger i typfallet på 60 – 90 W.

Källor

Proshop.se