Bästa elscooter

Funderar du på vilken som är bästa elscooter att köpa? I denna artikel listar vi de bästa modellerna just nu.

Självklart vill du även veta vilka olika aspekter du bör tänka på i samband med ditt köp. Därför går vi igenom fördelar och nackdelar med olika slags elscootrar och hur du listar ut vilken som är bäst just för dig.

Låt oss köra!

Vilken elscooter är bäst?

Provkörning av elscotters för att hitta bästa modellen

Vårt resultat har vi kommit fram till genom analys av populära sökningar på Google för att kunna sammanställa vårt slutreslutat.

Vi kom fram till att olika modeller passar olika bra beroende på användaren. Det är först och främst stor skillnad på om den ska användas av vuxen eller ett barn.

Vi följde följande protokoll för att hitta rätt bland alla elscootrar:

 • Effekt – Håller elscootern den effekt som utlovas? Vi delade upp testet i elsparkcyklar under 250 W och de som är starkare och därmed klassas som moped.
 • Bromsar – Av säkerhetsskäl vill vi givetvis köpa en elscooter som har starka och effektiva bromsar.
 • Batteri & räckvidd – Hur länge håller en laddning? Hur många mAh är batteriet på? Vi testade att ladda och ladda ur för att bedöma batterikvaliteten.
 • Pris – Kan ofta vara avgörande, speciellt om elsparkcykeln ska användas sporadiskt.
 • Underhåll – Hur lätt är det att byta lampor fram och bak? Är det lätt att byta bromsbeläggen?
 • Typ av däck – Är däcken luftfyllda eller är de punkteringsfria?
 • Maximal personvikt – Vissa modeller klarar över 100 kg medan andra har en maxvikt på endast 70 kg.

Köpa elscooter – guide

Funderar du på att köpa elscooter? Förutom att ta del av våra bäst i test-tips är det bra att läsa på lite inför köpet.

En elsparkcykel kan kosta en hel del. De billigaste är inte dyrare än runt tusenlappen men man får ofta vad man betalar.

Ska du köpa en av de populäraste modellerna eller någon av de bästa får du räkna med några tusenlappar. De mer påkostade modellerna kostar över 10 000 kronor och det finns faktiskt lyxvarianter som kostar över 50 000 kronor!

Här är några tips för dig som ska köpa elscooter:

Effekt

Högre effekt, roligare körning. Så är det. Samtidigt gäller då andra regler.

I Sverige är det enligt lag en gräns vid 250 W för att elsparkcykeln ska få klassas som cykel. Är effekten mindre än så kan även barn använda den (om de bär hjälm).

Är effekten över 250 W klassas scootern som moped i stället.

För lite ”lagom” körning inne i staden spelar kanske effekten inte någon större roll. Men ska du köra på cykelbana och det är många uppförsbackar kommer du märka skillnaden mellan en låg och en hög effekt.

Är det för låg effekt kommer elscootern att sakta in i uppförsbackar. Hög effekt brukar också innebära större batteri och längre räckvidd, givet att du inte kör på full gas hela tiden.

Hastighet

Elscooter på stan med normal hastighet

Hastigheten på en elscooter är också reglerad i lag. Vill du köra din elsparkcykel som en vanlig cykel gäller att den inte får vara snabbare än 20 km/h.

Är den snabbare än 20 km/h men inte mer än 25 km/h gäller samma regler som för moped klass II. Går den snabbare än 25 km/h klassas den som moped klass I (EU-moped) och då gäller att du måste ha körkort.

Om du köper en elscooter för att spara tid när du pendlar eller rör dig på stan kanske du vill ha en modell som är lite snabbare än 5 km/h exempelvis. Samtidigt finns sällan anledning att satsa på en maxhastighet som är över 20 km/h.

Med högre hastighet ökar luftmotståndet och därmed elförbrukningen. Räckvidden blir alltså kortare och du riskerar att batteriet tar slut.

Batterikapacitet & räckvidd

Stort batteri innebär en längre räckvidd. Det är vanligt med en räckvidd på runt 20 km men det finns modeller som kan köra dubbelt så långt eller mer.

Vårt tips är att du satsar på en elsparkcykel som har en räckvidd som är lite längre än vad du tror du kommer att behöva varje dag.

Dels är räckvidden bara en uppskattning. Vindförhållanden, hur snabbt du kör, hur kallt det är och hur mycket uppförsbacke du har under dagen påverkar räckvidden.

Dels blir alla batterier sämre med tiden. Jämför exempelvis hur det är med din mobiltelefon. När den var ny kanske du klarade dig i ett par dagar på en laddning men efter ett tag måste du ladda varje dag.

På samma sätt är det med elscootrar.

Bromsar

Att din elscooter har broms är det lag på och alla som du kan köpa har givetvis broms. Köper du en av de billigaste elsparkcyklarna finns risk att du upplever bromsarna som allt för slöa. Du bromsar hårt men de ”nyper” inte till riktigt så mycket som du hade önskat.

Är bromsarna för starka å andra sidan kan det också vara farligt. Du kan få sladd, flyga över styret eller tappa kontrollen över fordonet.

En elscooter som är bäst i test brukar därför ha helt ”lagom” styrka i sina bromsar. Vissa mer påkostade modeller har till och med ABS!

App

App kopplad till el scooter

Lite som med de elscootrar som finns att hyra i städerna finns det också appar för sådana som du kan köpa och äga privat. Dessa mobilappar fungerar dock på ett lite annat sätt.

Här har du möjlighet att exempelvis se hur långt du kört, hur mycket batteri som är kvar och hur mycket effekt din elscooter drar.

En annan bra funktion kan vara möjligheten att låsa scootern via Bluetooth. Det är dock långt ifrån alla modeller som har medföljande app. Är detta viktigt för dig är det därför något att hålla utkik efter.

Typ av däck

När du ska köpa elscooter och letar efter en modell som passar dig bäst kommer du att märka att det finns två typer av däck: solida och luftfyllda.

De luftfyllda är det inga konstigheter med. De fungerar precis som cykeldäck. Pumpa dem med en cykelpump eller kompressor för att få lagom tryck och ett lågt rullmotstånd.

De solida däcken har inte luft i sig. Därför kan de inte heller få punktering. Å andra sidan kan du inte reglera hårdheten och rullmotståndet genom att justera lufttrycket.

Luftfyllda däck är det vanligaste och det finns enligt oss egentligen ingen anledning att byta till solida, även om det ofta går att göra i efterhand om man vill.

Service

Allt som du använder slits, så även din elscooter.

Det är egentligen inte en särskilt komplicerad apparat men däck kan slitas, du kan få punktering, bromsarna kan behöva bytas, batteriet kan bli utslitet och så vidare.

Vårt tips är att köpa en modell som har vissa verktyg inkluderade i lådan. Annars riskerar du att lägga tid på att leta verktyg för att reparera din elscooter. Eller så får du lämna in den på en cykelverkstad.

Regler för elscooter – detta gäller

 • En elscooter klassas som en cykel om den inte går snabbare än 20 km/h och har en effekt på maximalt 250 W.
 • Du får aldrig skjutsa någon på en elsparkcykel.
 • Barn under 15 år ska bära hjälm.
 • Elsparken måste ha ringklocka och broms.
 • Är det mörkt ska det finnas belysning fram och bak samt reflexer.

Annat att tänka på

 • Kör försiktigt och ta hänsyn till fotgängare och medtrafikanter.
 • Anpassa hastigheten. Även 20 kilometer i timmen kan vara för snabbt ibland – exempelvis i en kurva eller där det finns folk.
 • Ta hänsyn till andra när du parkerar elssparkcykeln så att människor inte snubblar på den. Tänk särskilt på att inte störa framkomligheten för handikappade personer, barn, gravida och äldre.
 • Precis som för cykel får du inte framföra din elscooter om du är för trött, sjuk eller berusad för att köra den på ett säkert sätt.

Sammanfattning

Att köpa en elcooter är en rolig ”investering” som spar dig tid och kanske även pengar när du åker till jobb eller skola. I denna köpguide har vi gett flera tips på de bästa elscootrarna för vuxna och barn.

Tänk på att det finns stor skillnad mellan olika modeller och att priset varierar från någon ynka tusenlapp upp till tio tusen eller mer. Ofta får man vad man betalar men lägger du runt 4000 – 6000 för din elsparkcykel finns stor chans att du blir nöjd.

Ett av de viktigaste tipsen när du väljer elscooter är att kontrollera om den klassas som cykel eller moped. Är effekten under 250 W och maxhastigheten 20 km/h räknas den som cykel och då är det bara att tuta och köra, oavsett hur gammal du är!

Vanliga frågor och svar

Hur snabbt får en elscooter gå?

En elscooter får gå 20 km i timmen för att klassas som cykel. Går den snabbare än så kan den eventuellt klassas som moped om den uppfyller vissa villkor.

Hur mycket kostar en elscooter?

Det är stor variation i priset för elscootrar. De billigaste och enklaste modellerna kostar under 1000 kronor medan de allra bästa kostar över 10 000 kronor.

Hur låser man en elscooter?

Man låser en elscooter bäst genom att kedja fast den i ett fast objekt med ett kättinglås, alternativt med bygellås för att låsa framgaffeln. Tänk på att låsa fast elsparkcykeln vid en punkt där det inte går att få loss den genom att vrida eller vända.

Vilken elscooter ska man köpa?

Vill du köpa en elscooter som får användas som en cykel ska den gå med maximalt 20 km/h och ha en effekt på maximalt 250 W. Vill du ha en snabb elspark kan du köpa en som klassas som moped i stället.

Kan man köra elscooter när det regnar?

Det beror på vilken modell du har. Många elscootrar tål att köras i regn men får exempelvis inte köras genom vattenpölar.

Hur gammal måste man vara för att köra elscooter?

Alla får köra elscootrar som är klassade som cykel. Är du under 15 år måste du enligt lag använda hjälm (vilket dock rekommenderas för samtliga).

Hur laddar man en elscooter?

Ladda din elscooter på en torr plats och där det inte är för varmt eller kallt. Ladda den med den laddare som följde med när du köpte din elsparkcykel. Det är god rutin att endast ladda när du har uppsikt över scootern och alltså inte exempelvis på natten eller då du inte är hemma.

Vilka regler gäller för elscooter?

För elscootrar gäller att de inte får gå mer än 20 km/h eller vara på över 250 W för att klassas som cykel. Du får inte skjutsa någon och barn under 15 måste ha hjälm. Elsparken måste ha broms och ringklocka. Är det mörkt ute ska det finnas reflexer samt lyse fram och bak.

Hur snabbt får man köra med elscooter?

Du får som snabbast köra 20 km/h om den är klassad som cykel. Är den klassad som moped klass I får du köra 45 km/h men då måste du ha registrering och körkort.

Källor

https://www.transportstyrelsen.se/elsparkcykel

https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2021/juli/manga-brot-mot-trafikregler-vid-kontroll-av-elsparkcyklar/