Med en elcykel kan du komma ut och färdas långa sträckor utan att förbränna fossila bränslen. Det finns dock många olika slags elcyklar på marknaden att välja mellan. Även om det stora utbudet naturligtvis har sina fördelar kan det samtidigt orsaka viss förvirring.
För att skingra frågetecknen och underlätta ditt val har vi därför tagit fram denna köpguide. I vår guide går vi igenom elcyklar för dam och herr. Vi belyser även de faktorer som bör ligga till grund för ditt köpbeslut. Avslutningsvis kommer vi också besvara några av de vanligaste frågorna om elcykeln.
Har du ont om tid? Då hoppar vi rakt på sak och presenterar här ett urval av de bästa elcyklarna på marknaden:
Elcyklar bäst i test – dam- och herrcyklar med elmotor
Det finns idag en smärre uppsjö av cyklar med assistans att välja bland. För att göra det lättare för dig har vi sållat bland dessa och valt ut ett antal populära modeller av hög kvalitet. Enligt vår mening är nedanstående elcyklar bäst i test och väl värda sitt pris.
Crescent Elina 51 cm Rosa 2020

Crescents elcykel Elina är den mest sålda av alla cyklar med elassistans. Den har en elmotor placerad i framhjulet och låter dig själv avgöra när du vill ha motorns hjälp. Batteriet är elektroniskt kopplat till din cykel och är därför inte i sig stöldbegärligt. Om någon skulle bestämma sig för att stjäla cykelns batteri kommer det nämligen göras obrukbart.
Denna elcykel av dammodell har ett lågt insteg samt bromsar såväl fram (skivbroms) som bak (fotbroms). Den är dessutom försedd med både pakethållare och en rymlig cykelkorg.
Egenskaper:
- Stilren: Klassisk och tidlös design i modern tappning.
- Display: Displayen i styret informerar dig om bland annat din hastighet och återstående batteritid.
- Pakethållare: Inbyggd pakethållare som låter dig fästa en korg eller väska med ett klick.
Fakta:
- Årsmodell: 2020
- Tillverkare: Crescent
- Topphastighet: 25 km/h
- Hjulstorlek: 28”
- Ramstorlek: 51 cm
- Motorplacering: i framhjulet
- Batteri: 400 Wh
- Laddningstid: 6 h
- Räckvidd vid elassistans: cirka 4-7 mil
- Dämpning: nej
- Vikt: 25 kg
- Växlar: 7 st
Crescent Elmo 7-vxl 2021

Crescent Elwin är en elcykel av herrmodell med samma EGOING-system som dammodellen Elina. Detta ser vid en första anblick ut som helt vanlig, klassisk cykel men den är alltså utrustad med en elmotor. Du kan själv justera effekten utifrån ditt aktuella behov av elassistans.
Den tidlösa designen till trots är cykeln utrustad med ett modernt bromssystem. Cykeln levereras dessutom med belysning, lås, stöd och plåtskärmar.
Egenskaper:
- Stilren: Tidlös och klassisk design med en modern touch.
- Display: Den inbyggda displayen ger dig användbar information. Den berättar om hastighet, effektläge, batteristatus och räckvidd.
- Pakethållare: Denna elcykel har en inbyggd pakethållare som låter dig frakta medelstora föremål.
Fakta:
- Årsmodell: 2021
- Tillverkare: Crescent
- Topphastighet: 25 km/h
- Ramstorlek: 51 cm
- Motorplacering: Mittplacering
- Batteri: 36V 11.6Ah m, 250W
- Räckvidd vid elassistans: cirka 8 mil
- Vikt: ca 26,5 kg
- Växlar: 7 st
Lifebike C-PACT G7 Grå

C-Pact är en hopfällbar elcykel från Lifebike med en modern design. Dess kompakta och hopfällbara format gör att den lämpar sig utmärkt för exempelvis husbils- eller båtägare. Det faktum att den kan fällas ihop gör den dock även lämpad för pendling med kollektivtrafik och liknande. Du kan till exempel förvara den under skrivbordet på kontoret eller förvara den på en begränsad bostadsyta.
Egenskaper:
- Kompakt format: Den kompakta designen gör cykeln enkel att ta med sig i princip överallt.
- Hopfällbar: Denna cykel är inte bara kompakt – den kan även fällas ihop för att ytterligare underlätta förvaring.
Fakta:
- Årsmodell: 2020
- Tillverkare: Lifebike
- Topphastighet: 25 km/h
- Hjulstorlek: 20”
- Ramstorlek: –
- Motorplacering: i bakhjulet
- Batteri: 378 Wh
- Laddningstid: 6 h
- Räckvidd vid elassistans: cirka 4-7 mil
- Vikt: ca 20 kg
- Växlar: 7 st
Scott Aspect Eride 950

Denna mountainbike från Scott är en komfortabel elcykel. Den gör sig lika bra på vägen som på skogsstigar, grusvägar och andra mer ojämna underlag. Du kan använda denna cykel till allt från att pendla till jobbet till MTB-cykling på fritiden.
Det faktum att elmotorn är placerad i vevpartiet ger en mjukare känsla utan ryck när du cyklar. Dessutom blir vikten mer centrerad än om motorn hade suttit i framhjulet. Du kan därför räkna med att balansen i denna cykel är bättre än hos många andra modeller.
Egenskaper:
- Elassistans i vevpartiet: Elmotorn är här placerad i vevpartiet. Detta gör att du får en mjukare cykelupplevelse.
- Lång batteritid: Det inbyggda batteriet Bosch Power Tube är integrerat i ramen och ger en lång batteritid.
Fakta:
- Årsmodell: 2020
- Tillverkare: Scott
- Topphastighet: 25 km/h
- Hjulstorlek: 29”
- Ramstorlek: S-XL
- Motorplacering: i vevpartiet
- Batteri: 500 Wh
- Laddningstid: ?
- Räckvidd vid elassistans: cirka 8,5 mil
- Vikt: 24 kg
- Växlar: 9 st
Olika slags elcyklar
Det finns inte en enskild elcykel som är optimal för alla cyklister. Av denna anledning finns det flera olika varianter av elcyklar att välja mellan på marknaden. Till att börja med har vi den uppenbara indelningen i dam- och herrmodeller. Men det finns även olika slags cyklar som är framtagna för specifika ändamål.
Dessa är de vanligaste varianterna:
- Klassisk elcykel: Den klassiska varianten påminner i mångt och mycket om en vanlig cykel. Skillnaden är att den har elassistans.
- Hybrid elcykel: Hybridcykeln är en mångsidig variant som gör sig bra vid pendling i stadsmiljö. Den passar dock lika bra för cykling längs cykelleder. Hybrida elcyklar är som en kombination av standardcykel och racer.
- Mountainbike: Som namnet antyder innehåller denna produktkategori mountainbike-cyklar med elassistans. Dessa är framtagna för cykling i lite mer ojämn och tuff terräng.
- Hopfällbar elcykel: Den hopfällbara varianten har tagits fram för att underlätta förvaring och transport av cykeln. Kallas även för vikcykel.
- Trehjulig elcykel: Den trehjuliga varianten av cyklar med elassistans är extra stadig. Men framförallt används dessa cyklar främst som lastcykel. Ofta går det att lasta 100 kg utöver förarvikten. Det finns även tvåhjuliga lastcyklar.
- Fatbike elcykel: En fatbike har bredare grepp för att kunna användas i nästan alla situationer, väderförhållanden och på de tuffaste av väglag.
- Speedbike: Elcykel för högre hastighet upp till 45 km/h. Klassas som EU-moped.
Det finns även de som köper ett elcykelkit och med hjälp av detta bygger sin egen cykel. Detta är dock inget vi rekommenderar såvida du inte är en stor entusiast. Om du istället är en genomsnittlig cyklist gör du bättre i att köpa en färdig cykel.
Tips när du väljer elcykel
Likt vanliga cyklar har elcyklar en hel del specifikationer som kan vara värda att ta hänsyn till. På en billig elcykel sitter elmotorn i regel på cykelns bakhjul. De lite mer kostsamma modellerna har istället motorn placerad i mitten av cykeln. Den senare varianten ger generellt sett en bättre balans och växling.
Om du bor i ett område med många backar eller dåligt väglag kan det vara värt att investera i en elcykel med mer kraftfull motor. Ska du pendla en längre sträcka med cykeln bör du överväga att köpa en modell med ett större batteri. Då bör du kanske kika på en elcykel med 500W-batteri. Batteriet är nämligen en faktor som är avgörande för hur ofta du kan använda motorns assistans.
När det kommer till tillverkare finns det en rad olika sådana att välja mellan. Här finns allt från nyare varumärken såsom Lifebike till mer traditionella sådana. Du kan till exempel välja att köpa en Monark-elcykel eller en av Crescents populära modeller.
Sällan värt att köpa en riktig billig elcykel
Det är inte alls konstigt att man som spekulant söker efter en billig elcykel i syfte att spara pengar. För en cykel med elassistans kostar ändå en hel del pengar och du vill ju göra en bra investering. Men faktum är att det kan vara en dålig affär att snåla för mycket vid inköpet. En riktig budgetmodell är nämligen sällan värd sitt trots allt låga pris.
För när tillverkare tar fram cyklar till väldigt låga priser behöver de ta vissa genvägar. Det kan till exempel handla om att de snålar in på antalet växlar eller kvaliteten på cykelns komponenter. Oavsett vad tillverkaren har sparat in på vid tillverkningen bör du inte gå i fällan att stirra dig blind på priset. Se hellre köpet av elcykel som en långsiktig investering.
Det är nämligen först i mellansegmentet mellan dyra och billiga elcyklar du bör börja titta. Här hittar du de första riktigt bra modellerna. Dessa cyklar har allt du behöver och komponenterna håller en tillräcklig god kvalitet. Du kan här hitta produkter från kända varumärken såsom Crescent, Monark m.fl.
Genom att investera i en bra cykel garanterar du dessutom en längre livslängd på din investering.
Därför bör du överväga att köpa en elcykel
Det finns många anledningar till varför du bör överväga att införskaffa en cykel med elassistans. Nedan går vi igenom de främsta fördelarna med elcyklar jämfört med cyklar utan elassistans.
Du kommer kunna cykla längre och snabbare
Med hjälp av en elcykel kan du färdas en längre sträcka, snabbare och under en längre tid. Dessa cyklar har förstås samma fördelar som de utan elassistans men fler därtill.
Vi svenskar cyklar i genomsnitt i cirka 15-25 kilometer i timmen. Och du behöver inte trimma din elcykel för att uppnå en hög fart. Om du färdas på en cykel med elmotor kan du utan större ansträngning ligga i det övre spannet under längre stunder.
Elcykeln kan spara dig pengar i längden
En cykel med elassistans kostar förvisso en ansenlig summa pengar i inköpskostnad. Men i längden kan du spara en hel del pengar på att cykla jämfört med att åka bil. Detta gäller inte minst om du lyckas komma över en relativt ”billig” elcykel för säg runt 25 000 kronor. Det är aldrig riktigt billigt med en elcykel, men du förstår vad vi menar.
Oavsett vilket slipper du betala för drivmedel och bilförsäkring. Du slipper även pröjsa för att serva och reparera din bil. En elcykel kräver inte alls lika mycket underhåll som en bil.
Elmotorn gör pendlingen behaglig och bekväm
Utöver att spara pengar kommer du även kunna spara tid på att cykla till arbetet. Du slipper spendera timtals i trafikstockningar eller i den överbelamrade kollektivtrafiken. Tack vare elcykelns elassistans blir pendlingen inte bara bekväm utan även behaglig.
Du slipper ta ut dig i uppförsbackar
Du kanske redan idag pendlar med cykel eller cyklar mycket på din fritid? I sådana fall är du väl medveten om hur lätt det är att ta ut sig i uppförsbackar och krävande terräng. Detta bekymmer slipper du när du istället färdas på en elcykel. För elassistansen ger dig en extra skjuts i backar och liknande så att du själv kan spara din energi.
FAQ – Vanliga frågor och svar om elcyklar
Hur trimmar man en elcykel?
En elcykel trimmas med hjälp av en trimbox vilken kopplas in i elmotorn. Trimboxen ökar assistansen och ger cykeln en topphastighet på omkring 50 km/h (eller mer).
Hur fort går en elcykel?
En elcykel ger som standard assistans upp till 25 km/h. Speedbikes har dock en mer kraftfull motor och kan erbjuda hastigheter på uppemot 45 km/h.
Hur fungerar en elcykel?
En elcykel har ett elmotor som vid behov kan ge en extra skjuts. Denna assistans är framför allt användbar vid cykling i uppförsbackar samt i tuffare terräng.
Vad kostar en elcykel?
En genomsnittlig elcykel kostar omkring 25 000 kr i inköpskostnad. Det finns dock såväl dyrare som billigare modeller på marknaden.
Vilken elcykel ska man välja?
Du bör välja elcykel utifrån dina personliga förutsättningar och preferenser. Fundera över hur du har tänkt använda cykeln och välj en modell som är framtagen för detta ändamål.
Hur fort får en elcykel gå?
Det finns ingen hastighetsbegränsning för hur fort du får framföras på en elcykel av egen maskin. Cykelns motor får dock endast ge assistans upp till en hastighet om 25 km/h.
Hur länge håller ett batteri till en elcykel?
Batteriet till en elcykel bibehåller i hög grad sin kapacitet i cirka 3-5 år (eller upp till 800 laddningar). Den faktiska hållbarheten varierar dock en aning mellan olika modeller.
Måste man ha cykelhjälm när man cyklar elcykel?
Samma regler gäller för elcykel som för vanlig cykel. Personer som är 15 eller äldre måste inte ha cykelhjälm, men vi rekommenderar det givetvis. För snabb elcykel som klassas som moped klass 1 behövs mopedhjälm, alternativt cykelhjälm för elcykel enligt NTA 8776-standarden.
Hur mycket kan man få i elcykelbidrag?
Under 2018 erhöll cirka 94 000 svenskar ett elcykelbidrag på 25 procent av kostnaden (upp till 10 000 kr). Numera är det inte längre möjligt att ansöka om detta bidrag.
Uppdaterad 2022-12-28